PODKAST

PAM ENGLAND

Babica, MA psihologije, autorka Birthing from within i programa za mentore porodjanih priča 
Pogledajte više na linku
i na drugom linku

Šta ćete čuti u potkastu:
– zašto je važno da uvažimo i prihvatimo emocionalnu traumu porođaja?
– zašto je važno da pažljivo birate sa kim delite svoju porođajnu priču?
– kako da kreirate emotivno isceljenje posle teškog porođajnog iskustva
– 9 faza porođajne priče kroz koje prolazite kako koračate ka isceljenju
– prevazilaženje medicinske priče kroz izgradnju ličnog značenja i vrednosvanja sopstvenog porođajnog iskustva
– da li je korisno deljenje porođajne priče ili ne – važne razlike?
– kako da slušate porođajnu priču
– zašto je nekad potrebno da prođu godine da bi izgradili isceljujuću priču o porođaju?
– kako to da i vaše telo “nosi” vašu porođajnu priču takođe
–  da li je isceljenje samo za žene koje su imala traumatična iskustva porođaja
– načini da sprečite ili smanjite porođajnu traumu
– da li je porođajni plan beskoristan?
– šta vam zapravo stvarno treba dok se spremate za porođaj?
– otpuštanje očekivanja
– važnost saosećajnog vođenja kroz porođajnu edukaciju
– uključivanje neugodnosti i neizvesnosti porođajnog procesa u svesnost
PREUZETO SA:

POROĐAJNE PRIČE

Najčešće žene ili ne pričaju o svom porođajnom iskustvu, ili ga ublažavaju, čuvajući druge žene od svog iskustva ili u brizi oko novorođenčeta “obrada” ovog iskustva bude usput ili nikad ne dođe na red. Nekad se dešava da su toliko opterećene događajima oko porođaja da im deluje kao da su “opsednute”, ali da pričanje ne pomaže. Lečenje pričama sa porođaja (Birth story medicine) ili proces Traganja za porođajnim narativom je pristup koji je razvila Pam England, babica i MA psihologije.

Radeći sa mentorom za porođajne priče NE ulazite u psihoterapijiski proces, ali ulazite u siguran i fokusiran,  po vašoj meri dizajniran odnos. Porođaj je veliki događaj u životu svake žene koji donosi mnogo emocija i velike promene. Tema rada sa mentorom budući jasno i usko definisana na porođajno iskustvo i-ili ono što je od značaja pre i nakon tog događaja (trudnoća, dojenje, itd.) završava se najčešće sa 1-2 seanse. 

Glavni cilj saradnje sa mentorom za porođajne priče je traganje u često nestrukturisanom, sirovom, emotivnom iskustvu porođaja za gradivnim materijalom. Od tog materijala gradi se most između intenzivnog događaja koji može da proizvede preplavljivanje, do povezivanja tih emocija u jednu priču koja ima svoj početak i kraj. Taj strukturisan proces  “obezbeđuje” lekovit sadržaj za majku i kontroliše dejstvo ovog važnog dogđaja na rast i razvoj majčine uloge kao i preplitanje te i drugih ženskih uloga.

Bez obzira na “objektivni” ishod porođaja, izazovne emocije ili sećanja, iskustva sa porođaja mogu ostati kao dominantni ton u ženinom životu mnogo godina posle. Kada žena nema jasnu, korisnu i povezanu priču o svom iskustvu može da oseća nepodnošljiv zamor, nezainteresovanost, usamljenost, da gubi seksualnu energiju, ima problema sa spavanjem, oseća se neadekvatnom, vrteći se u krugu traganja za krivcem, osećajući bespomoćnost, beznadežnost.

Tokom dijaloga sa fokusom na rešenje unutar Lečenja porođajnim pričama žena će naučiti kako iz svog iskustva da destiliše ono što je za nju najlekovitije za život nadalje.

Ispričaj mi svoju priču… 
Na pričanje porođajne priče sam poželela da odem zbog toga što mi je bilo teško da prihvatim svoje iskustvo porođaja. Porodila sam se carskim rezom i to mi je bilo nametnuto, dok ja nisam bila dovoljno jaka da se oduprem, usprotivim, pustim svoj glas… Bila sam puna ogorčenja zbog toga.
Pričajući svoju porođajnu priču, otkrila sam detalje koje nisam primećivala oko sebe i u sebi, koji su bili tako olako shvaćeni, a upućivali su na moju snagu. Pripovedanjem sam doživela da se vraćam na mesto svoje snage i kreativnosti. Ponovo sam proživela prostor koji sam stvorila za sebe i svoju bebu u prvim danima nakon porođaja. Bio je to prostor u kome nam je bilo dozvoljeno da prebivamo onakve kakve jesmo, ogoljene od očekivanja, potraživanja, tuđih uticaja, dodira, pogleda… Taj prostor je bio lomljiv i snažan, mesto gde smo  živele sigurne i slobodne u životnom toku i prepuštene sa puno poverenja. Bivale smo esencija, ono što je biće kada dolazi i odlazi sa ovog sveta, ogoljene od svih primesa. Pripovedanjem sam se setila svih dobrih i nežnih stvari koje sam tada kreirala, a koje sam u toku svakodnevice potpuno previđala.
Prisećanjem na ovaj period posle porođaja na koji me je podstakla Slađana, promenila sam svoj pogled na iskustvo, koje sam do tada doživljavala kao teret. Slađana je bila u rezonanci sa mojom dušom, tako da sam bila ohrabrena da pustim svoj stisnuti glas koji je čamio zapostavljen na obodu mog bića. Izgovorila sam svoju istinu i oslobodila uspomene. Tako oživljene, proživljene, oslobođene, preobražene, podržane i prihvaćene, sada imaju mesto u mom srcu. Duboko sam zahvalna na ovom iskustvu i svakoj porodilji bih poželela da sebi priušti duboku i isceljujuću snagu pričanja svoje porođajne priče.

A.

Radeći sa mentorom za porođajne priče NE ulazite u psihoterapijiski proces, ali ulazite u siguran i fokusiran,  po vašoj meri dizajniran odnos. Porođaj je veliki događaj u životu svake žene koji donosi mnogo emocija i velike promene. Tema rada sa mentorom, budući jasno i usko definisana na porođajno iskustvo i-ili ono što je od značaja pre i nakon tog događaja (trudnoća, dojenje, itd.), završava se najčešće sa 1-2 seanse. 

Napravite svoju priču

Radeći sa mentorom za porođajne priče NE ulazite u psihoterapijiski proces, ali ulazite u siguran i fokusiran,  po vašoj meri dizajniran odnos. Porođaj je veliki događaj u životu svake žene koji donosi mnogo emocija i velike promene. Tema rada sa mentorom, budući jasno i usko definisana na porođajno iskustvo i-ili ono što je od značaja pre i nakon tog događaja (trudnoća, dojenje, itd.), završava se najčešće sa 1-2 seanse. 

Scroll to Top